NATURGRUPPA

Ny forskning sier at barn som har gått i en utebarnehage klarer seg bedre på skolen enn barn som har gått i en ordinær barnehage. På bakgrunn av denne forskningen og at vi i flere år nå har hatt Natur og Miljø som satsningsområde, har vi nå en egen Naturgruppe.

Naturgruppa er i hovedsak førskolebarna, altså siste året barna går i barnehagen. 

Barnehagens nærområdet egner seg godt til friluftsaktiviteter hele året. 

På barnehagens uteområdet har vi et eget område med grillhytte, et eget området med kjøkkenhage hvor vi dyrker litt grønnsaker og vi har bærbusker. Vi har vår egen varmkompost binge for matavfall, der vi får vår egen jord til bruk i grønnsakshagen. Vi har også en snekkerbu til barna.

Fokuset er at barna skal få kjennskap til, kunnskap om og erfaringer med hvor maten kommer fra, tilbereding av mat med det vi dyrker selv, hva vi kan lage og bygge selv av ulike materialer og verktøy, gjenbruk av ulike materiell og mye mer.

Eplehagen har også en besøksgård hos en nabo rett over jordet. Der får barna også oppleve dyrking av grønnaker. Her får de bli kjent med høner og en hund. 

Eplehagen har flotte tursteder vi drar til som alle er i umiddelbar nærhet til barnehage. Disse turstedene benytter også de andre avdelingene på sine turdager. Vi har Lilleskogen rett over jordet. Der har vi en gapahuk og bålplass. Kråkeskogen nede ved bekken og Reveskogen på toppen over på den andre siden av hovedvegen for barnehagen. 

Naturgruppa bygger hytter av det de finner i skogen, lager hinderløyper, ser etter dyrespor, finner innsekter, ser etter fugler og lytter etter ulike lyder. Vi har stort fokus på miljø når vi er på tur. vi snakker med barna om hvordan ta vare på naturen, dyrene, innsekter, krypdyr. Hva de ulike betyr for naturen og oss. Vi snakker om det å forsøple naturen og hvordan dette kan skade dyr, og har med poser og hansker som barna bruker for å plukke søppel vi finner ute på tur. 

Naturgruppa vil være ute stort sett hele dagen hele året. Grillhytta blir deres oppholdssted, hvor barna kan komme inn og spise og varme seg i dårlig vær. Grillhytta har gulvvarme som gjør at den også egner seg godt til bruk om vinteren. Barna vil ha garderobeplass inne i samme garderobe som avd. Rød. Dette pga ekstra skiftetøy og mulighet for tørkiing av tøy. 

Barna på Natrugruppa må alltid ha med seg egen sekk som skal inneholde sitteunderlag og drikkeflaske. De må ha ekstra skift og 2 sett med regntøy og 2 par gummistøvler. På vinteren er det viktig med varmt ulltøy og varm dress, gode varme luer og votter som sitter godt på, hals og varme ullsokker til å ha i vandtette vintersko eller sherroks. 

Riktig klær og utstyr legger grunnlaget for gode opplevelser ute, og vi ønsker at alle barna skal få gode opplevelser av å være ute i all slags vær og til alle årstider.